Vrijdag 25 april heeft minister Wiersma een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, met daarin de lang verwachte maatregelen om het stikstofprobleem op te lossen, die Nederland al sinds de Raad van State uitspraak in 2019 over het PAS in de greep houdt.

In de brief wordt een reductiedoel voor landbouw genoemd van 42%-46% voor 2035 en 50% in de overige sectoren, een bufferzone van 250 meter rondom De Veluwe en de Peelgebieden. Maatregelen in de veehouderij blijven vrijwillig: geen gedwongen uitkoop of extensiveren.

De minimale wettelijke eis voor 2030 - bevestigd in de Greenpeaceuitspraak van 22 januari van dit jaar - is dat dat 50 % natuur onder de stikstofgrens zal moeten komen, met voorrang voor zwaar overbelaste natuur. Nu ligt slechts 28 % van de natuur onder de stikstofgrens.

Om het wettelijke doel voor 2030 te halen is minimaal een emissiereductie van 47 - 50 % noodzakelijk, en voor het wettelijke doel voor 2035 minimaal 60 - 63 %. Deze percentages zijn nog exclusief de plicht om voorrang te geven aan zwaar stikstofoverbelaste natuur.

In de bufferzone van 250 meter rondom De Veluwe en de Peelgebieden blijkt slechts ca. 0,5 % procent van de totale stikstoffemissiebronnen te liggen. Een zone van 250 meter is dan ook maar een fractie van wat noodzakelijk is.

Een emissiereductie van 42-50 % voor 2035 is in strijd met wet en rechtspraak. Wiersma weigert bovendien gericht te sturen op extensivering van de veehouderij. Dit maakt het bereiken van het reductiedoel van 42-50 % zwaar onwaarschijnlijk. Deze koers zal enkel verliezers opleveren. Nederland blijft zo nog jaren op slot zitten, met desastreuze gevolgen voor de economie.

Er zijn nieuwe rechtszaken in voorbereiding over megastallen, piekbelasters en illegale PAS-melders. In de brief aan minister Wiersma wordt opgeroepen om de problemen in overleg op te lossen in plaats van weer nieuwe rechtszaken te moeten gaan voeren. De minister krijgt een termijn van twee weken om in gesprek te gaan.

Op 22 mei gaat de Tweede Kamer in debat over de Tweede Kamerbrief van Minister Wiersma.