Oekaze van Wiersma: agrarische sector is de facto staatsgeheim?

In haar pogingen om bedrijven zonder natuurvergunning de hand boven het hoofd te houden, lijkt Femke Wiersma haar collega's van de PVV achterna te gaan. Door verzoeken om informatie over boerderijen op alle mogelijke manieren te traineren, maakt de minister duidelijk dat zij met de rechtsstaat niet veel op heeft.

Mobilisation for the Environment doet al lang onderzoek naar de landbouwcrisis en onderliggende oorzaken. Inzageverzoeken over landbouwgegevens waren eerder de basis van successen. MOB was eerder ook succesvol met het opsporen van piekbelasters, en spoort al jaren met veel succes illegale bedrijven op.

Volgens de wet is het verplicht om zogenaamde milieu-informatie openbaar te maken. De nieuwe landbouwminister Femke Wiersma lijkt nu echter doelbewust alle inzageverzoeken te traineren.

In de praktijk was het opvragen van uitstootgegevens al langer weerbarstig, maar de recente ontwikkelingen zijn ook voor MOB een dieptepunt. Eerder dit jaar greep de minister tijdens een rechtszaak persoonlijk in door besluiten tot openbaarmaking in te trekken. Dit tot ongemak van ambtenaren, die tegen Follow the Money en NRC verklaarden dat de wet die ingreep helemaal niet toestaat.

Ook MOB ziet de gevolgen van de Oekaze-Wiersma. Op lopende verzoeken wordt door ambtenaren in het geheel niet meer gereageerd. Stukken die al openbaargemaakt zijn, worden niet meer opgestuurd. Om een betrokken ambtenaar nog maar te spreken te krijgen zijn meerdere mails, telefoongesprekken en aangetekende brieven nodig. Niet dat de zaak daarmee is geholpen. Een ambtenaar die eerder verzoeken van MOB afhandelde verklaarde dat dit werk "van boven" uit zijn handen is genomen.

Op de vraag of er ooit nog stukken komen mag naar MOB toe niet worden gereageerd. Overigens ook niet op andere vragen, omdat men niet meer weet wat er wel of niet nog tegen MOB gezegd mag worden. Femke Wiersma heeft de agrarische sector de facto staatsgeheim verklaard.

Maar nu ambtenaren ook daar geen antwoord op mogen geven, heeft het er alle schijn van.

MOB beschouwt de werkwijze van Wiersma als rechtsobstructie. MOB heeft nu een advocaat ingeschakeld om via het privaatrecht Wiersma te dwingen om de gevraagde stukken te leveren. 

Overigens wordt het onterecht weigeren van een Woo-verzoek een "Wiersmaatje" genoemd.