Op grond van de Habitatrichtlijn en de Nederlandse wetgeving is de Staat verplicht te voorkomen dat de natuur in de Natura 2000-gebieden verslechtert en moet de Staat zorgen dat die natuur herstelt en in een goede staat komt te verkeren. Echter, de biodiversiteit is sinds de jaren 90 van de vorige eeuw alleen maar achteruit gegaan, en gaat nog steeds achteruit enkele uitzonderingen daargelaten. Niet alleen zeldzame soorten verdwijnen maar ook gewone vogels als kieviten, fazanten, patrijzen, etc. Ook het insectenbestand is dramatisch teruggelopen.
De rechtbank oordeelt dat de Staat onvoldoende maatregelen heeft genomen om de verslechtering tegen te gaan en om de wettelijke stikstofdoelen te halen. De rechtbank beveelt de Staat om zich aan het wettelijk stikstofdoel voor 2030 te houden, wat betekent dat de Staat 50% van het oppervlakte van de stikstofgevoelige natuur uiterlijk op 31 december 2030 onder de KDW moet brengen. Daarbij moet de Staat, anders dan de Staat tot nu gedaan heeft, voorrang geven aan de meest kwetsbare natuur die op de zogenoemde Urgente Lijst staat. Het gaat daarbij onder meer om de Veluwe. De rechtbank oordeelt dat de Staat dit vonnis direct moet uitvoeren, ook in aanloop naar de beslissing in een eventueel hoger beroep.
Het bovenstaande houdt in dat bedrijven in de directe nabijheid van de gebieden die op de Urgente Lijst staan, eerder met maatregelen worden geconfronteerd dan op basis van het huidige politieke beeld was voorzien. Ook zal de drempel voor nieuwe ontwikkelingen hoger komen te liggen dan in andere gevallen.
Overigens zijn in het hele land de mogelijkheden tot vergunningverlening drastisch beperkt als gevolg van de 18 december 2024 uitspraken van de Raad van State inzake Amercentrale/Rendac.
De uitspraak is ook een mooie steun in de rug van veel andere bestuursrechtelijke procedures, waaronder die m.b.t. de groet vliegvelden.
De grote vraag is of het huidige kabinet, waarin de vee-industrie in de persoon van minister is vertegenwoordigd, maatregelen durft te nemen om de doelstellingen te gaan halen. MOB verwacht niet dat het huidige kabinet hiertoe in staat is. Daarom heeft MOB het kabinet de helpende hand toegestoken. Tot op dit moment nog geen reactie. MOB zal daarom haar activiteiten nog verder uitbreiden.
Er is een Ministeriële commissie Economie en Natuurherstel ingesteld. Deze commissie 'heeft als doel om op korte termijn een concreet programma uit te werken om Nederland van het slot te halen en perspectief te bieden aan sectoren die zijn geraakt door de rechterlijke uitspraken'. De natuur wordt niet eens genoemd Natuurlijk economie voorop.
Hoeveel economische schade zijn wij bereid om te accepteren als gevolg van onze veel te grote veestapel?