Uitspraken van Raad van State van woensdag 18 december inzake de Amercentrale en Rendac hebben grote gevolgen. De gevolgen van deze uitspraak gaan veel verder dan de media hebben opgepikt. De groep van PAS-melders is fors toegenomen omdat zogenaamde 'positieve weigeringen' met terugwerkende kracht ongeldig zijn verklaard. Het verlenen van natuurvergunningen is hiermee nog moeilijker geworden dan nu al het geval is.
MOB heeft voorgaande kabinetten gewaarschuwd dat de zogenaamde 'positieve weigeringen' geen enkele rechtszekerheid geven aan bedrijven. MOB betitelde ze daarom als 'spookvergunningen'. MOB waarschuwde dan ook voor een tweede lichting PAS-melders. Dit is nu bewaarheid.
De Afdeling oordeelt nu dat deze spookvergunningen geen rechtstitel geven en heeft ze met terugwerkende kracht ongeldig verklaard. Precies als bij de PAS-melders is gebeurd.
Niet alleen agrariërs zijn hierdoor gedupeerd, maar ook andere bedrijven en zelfs woningbouwprojecten die deels of gedeeltelijk afgerond zijn. Zij moeten nu alsnog een natuurvergunning aanvragen en aansluiten bij de PAS-melders. Plotsklaps is er nu dus een nieuwe groep bedrijven in de illegaliteit. Ook zijn op de Veluwe schietbanen aangelegd voor Defensie die nu zonder vergunning zitten en alsnog vergunning zullen moeten aanvragen.
Voor een samenvatting van de veranderingen, zie hier.
Ook de vliegvelden Eindhoven en Rotterdam zijn nu weer terug bij af. Minister van der Wal (VVD) had net voor haar afscheid een spookvergunning verstrekt aan beide vliegvelden. MOB is hiertegen in beroep gegaan. Dus is het zeker dat die alsnog gaan worden vernietigd. Hiernaast heeft MOB nog een procedure gestart om het aantal vluchten van beide vliegvelden te halveren. Dit lot zal ook de vergunning voor de nieuwe gascentrale in Nijmegen treffen. Idem de natuurvergunning van Vattenfall Diemen. Idem Sabic. De uitspraak zal ook doorwerken op de procedures mbt de 2 kolencentrales op de Maasvlakte. De kans is substantieel dat de provincie Zuid-Holland de natuurvergunningen van beide bedrijven zal moeten intrekken.
Intern salderen zal een stuk moeilijker geworden. Het verstrekken van nieuwe vergunningen zal nog moeilijker worden dan nu al het geval is. Er liggen duizenden aanvragen voor vergunningen op de plank die niet gehonoreerd kunnen worden. Dit leidt tot miljarden schade aan onze economie met dank aan de agro-industrie, waarvan de primaire sector 1,4% van ons BBP bedraagt. De bijdrage van onze culturele sector is groter.
Helaas komen hiermee ook de mooie woningbouwplannen van minister Keijzer in grote problemen. De weigering van achtereenvolgende kabinetten om keuzes te maken m.b.t. de omvang van de veestapel komt Nederland duur te staan.
De bovengenoemde uitspraak bevestigt nog eens dat de Nederlandse economie zich laat gijzelen door de agro-industrie met lobbyisten in het kabinet, en in de Tweede en Eerste Kamer rijkelijk vertegenwoordigd. Is Nederland een boerenkalifaat geworden? Zie de "boerenstaatsgreep".