Fatale inhoudelijke en procedurele fouten zorgen ervoor dat project de nek wordt omgedraaid
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil gas gaan winnen uit het gasveld ten noorden van het dorp Ternaard. Een klein deel van dit gasveld ligt onder land, het grootste deel onder de Waddenzee. Om te zorgen dat het gewonnen gas kan worden getransporteerd naar een gasbehandelingsinstallatie in Moddergat, wordt een nieuwe productiefaciliteit bij Ternaard gebouwd.
Van 27 augustus tot en met 7 oktober 2021 lagen voor het project gaswinning Ternaard de ontwerpbesluiten samen met het bijbehorende milieueffectrapport ter inzage. Sindsdien is er nog geen definitief besluit gepubliceerd.
MOB is daarom hoogst verbaasd dat minister Hermans afgelopen woensdag aan een verbijsterde Tweede Kamer aangaf dat het kabinet niet anders kan dan de NAM toestaan om tot de gaswinning over te gaan, ze stelde: “Minister van der Wal heeft ergens in 2022 of 2023 al een natuurvergunning afgegeven”.
Het kabinet zou bij de gaswinning Waddenzee “met de rug tegen de muur staan”, aldus minister Hermans.
MOB heeft alsnog een bezwaarschrift (zienswijze) ingediend tegen de ontwerp-natuurvergunning van augustus 2021. Zowel de MER-Commissie als de Sodm (Staatstoezicht op de Mijnen) hebben een extreem negatief advies uitgebracht. Hier komt nog bij dat er fatale procedurefouten zijn gemaakt.
MOB concludeert als volgt:
• Het kabinet c.q. het Ministerie LVVN kan niet anders dan de vergunningaanvraag van de NAM voor de gaswinning bij Ternaard alsnog weigeren.
• De stelling van klimaatminister Hermans dat zij nieuwe gaswinning onder de Waddenzee “alleen kan voorkomen als NAM daar vrijwillig van afziet” is regelrechte onzin. Idem voor haar stelling dat ze “geen poot heeft om op te staan”.
• Het tegendeel is het geval: het kabinet is op grond van de Habitatrichtlijn verplicht om de aanvraag alsnog te weigeren. Alsnog toestaan van gaswinning bij Ternaard zou regelrecht in strijd zijn van artikel 6.3 Habitatrichtlijn en artikel 3.11 Awb.
• Als er vanuit wordt gegaan dat haar ambtenaren haar juist hebben geïnformeerd, is de enige conclusie die overblijft dat minister Hermans afgelopen woensdag de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd.
Zie hier voor zienswijze van MOB.