MOB stapt naar de rechter vanwege de illegale bouwwerkzaamheden bij de renovatie van het Binnenhof. De provincie weigert op te treden hoewel ze erkent dat de stikstofwetgeving is overtreden en dat ten onrechte zonder vereiste natuurvergunning is begonnen met werkzaamheden. Ze wil volstaan met een waarschuwing. De wetsovertreding vindt in het hart van de democratie plaats: het Binnenhof. De wet wordt overtreden door de minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.
Raadsman Wösten van MOB:
"Het gaat hier om een politiek beladen onderwerp: stikstof. De politici op het Binnenhof hebben sinds de stikstofuitspraak uit 2019 veel gepraat maar niets gedaan: de stikstofvervuiling is nauwelijks gedaald. Nu lappen ze ook nog eens bij de verbouwing van het Binnenhof de wet ongegeneerd aan hun laars. Hoe verkoop je dit aan de bouwsector, woningzoekenden, boeren en natuurorganisaties die al jaren aan het wachten zijn op doortastend stikstofbeleid? De geloofwaardigheid van de regering wordt te grabbel gegooid.”
Geen vergunning en handhaving
De renovatie van het Binnenhof is al langer een rommeltje. Zo besloot de provincie Zuid-Holland eerst dat geen vergunning Wet natuurbescherming nodig was maar moest zij hierop terugkomen na de ‘Porthos-uitspraak’ van de Raad van State van november 2022. De bouwwerkzaamheden gingen echter zonder vergunning door. Op het hierop volgende handhavingsverzoek van MOB volgde pas 6 maanden
later een besluit, en nog weer 4 maanden later een besluit op bezwaar. De provincie bevestigt de wetsovertreding, maar vindt een waarschuwing voldoende en wijst het verzoek om handhaving af.
Het provinciebesluit is gebaseerd op onverifieerbare en onvolledige gegevens van het Rijksvastgoedbedrijf dat valt onder de minister van Binnenlandse Zaken. De minister is de wetsovertreder in kwestie. Een eigen onderzoek en beoordeling van de provincie naar de illegale werkzaamheden ontbreekt. Ondertussen wordt met spoed een vergunningstraject doorlopen om de renovatie alsnog van de verplichte natuurvergunning te voorzien.
Stikstofschade
De Nederlandse natuur lijdt zwaar onder de stikstofuitstoot van met name de veehouderij, industrie en verkeer. Nederland heeft de grootste veedichtheid van Europa en daardoor ook de hoogste stikstofneerslag op de natuur. In een groot deel van de stikstofgevoelige natuurgebieden wordt de kritische depositiewaarde overschreden. Veel planten en dieren lijden hieronder en dreigen te verdwijnen. In de nabije omgeving van het Binnenhof liggen de stikstofgevoelige duingebieden Meijendel en Westduinpark.
Stikstofbeleid
Sinds de bekende ‘PAS-uitspraak’ in 2019 is het iedereen duidelijk dat in Nederland de stikstofvervuiling met minimaal 50% omlaag moet. Er werden tientallen miljarden euro’s gereserveerd om het op te lossen en er kwam zelfs een minister voor Natuur en Stikstof. Vijf jaar later is enkel gepraat maar zijn daadwerkelijke maatregelen grotendeels uitgebleven. Het kabinet speelt de hete aardappel naar de provincies, die hem weer terugspelen naar het kabinet. Ondertussen holt de natuur achteruit en zitten vele sectoren op slot.