Nieuw uitstel van oplossing van het probleem m.b.t. PAS-melders en interimmers onacceptabel

In 2025 zal een groot aantal juridische procedures gaan worden opgestart m.b.t. de grotere veebedrijven én de industrie.

Door MOB zijn al een aantal handhavingsverzoeken ingediend met betrekking tot PAS-melders (en piekbelasters). De eerste uitspraken laten zien dat rechters klaar zijn met het compleet falen van achtereenvolgende kabinetten in het stikstofdossier. Ook de Europese Commissie begint steeds kritischer te worden.

MOB treft voorbereidingen om per 1 maart 2025 in alle 12 provincies handhavingsverzoeken te gaan indienen met betrekking tot PAS-melders/interimmers waarbij in eerste instantie gefocust gaat worden op de grotere bedrijven en/of megastallen. Tot de eerste doelgroep behoren ook veebedrijven die nu nog aanvragen indienen tot uitbreiding van het aantal dieren.

Omdat natuurvergunningen niet onherroepelijk zijn zullen op grotere schaal dan nog toe ook intrekkingsverzoeken van natuurvergunningen worden ingediend. Tot de doelgroepen voor intrekking behoren niet alleen de vee-industrie maar ook kolencentrales, chemische industrie, etc.

MOB is alleen bereid om van een grootschalig juridisch offensief af te zien indien het kabinet besluit om nu eindelijk eens concreet werk te gaan maken van een halvering van de uitstoot van ammoniak. Na alle doodlopende geitenpaadjes is een, op korte termijn, halvering van de veestapel de enig overgebleven optie. Ook dient met onmiddellijke ingang een verbod in te gaan voor uitbreiding van veestallen en afgifte van vergunningen daartoe. Alle op de plank liggende aanvragen dienen te worden afgewezen.

Er dreigen nu miljarden subsidies in de vee-industrie te worden gestopt ten koste van investeringen in onderwijs, terwijl de bijdrage van de vee-industrie aan het BBP minimaal is. De bijdrage van de Nederlandse culturele sector aan ons BBP is groter dan de bijdrage van de vee-industrie. Ook veroorzaakt de vee-industrie een schade die op jaarbasis minstens 10 miljard Euro bedraagt. Hierbij moet dan nog de schade als gevolg van het op slot zitten vanwege niet beschikbaarheid van stikstofruimte worden opgeteld. Het kabinet zit hiermee op een spoor dat niet alleen ecologisch, maar ook economisch een vermijdbare ramp is voor onze economie als geheel. Economisch gezien is sprake van beleid dat onverantwoord en als dom moet worden gekarakteriseerd.

Zie bijlagen met gehele persbericht en brief aan de heer D. Schoof.