MOB vindt emissiehandel in stikstofrechten een slecht idee voor zowel de agrarische sector als voor onze natuur. Voor de agrarische sector omdat dit een stapeling van handel zou zijn bovenop de bestaande handel in dierenrechten en fosfaatrechten. De primaire taak van de boer is voedselproductie, de boer is geen handelaar in allerlei rechten. Dit zou overigesn ook een uitverkoop van de agrarische sector betekenen. Zie bijvoorbeeld de opkoop van boeren door Schiphol.

Het voorstel van EZ zou ook inhouden dat de vervuiler gaat worden betaald. Immers, de meeste bedrijven hebben een natuurvergunning met een daarin vergunde hoeveelheid stikstofuitstoot. Echter, dit zijn nu geen “rechten” zoals de rechter al eens eerder heeft vastgesteld. Dit zijn vergunde emissieruimtes die ook zonder vergoeding kunnen worden ingetrokken of beperkt zoals ook bij de industrie veelvuldig plaatsvindt.

Juridisch gezien kan een dergelijke handel ook niet zoals ook blijkt uit het AquaPri-arrest van november 2022 van het Europese Hof, waarvan de gevolgen voor de Nederlandse wildwest stikstofhandel vreemd genoeg nog niet zijn doorgedrongen. Immers, hierdoor zal stikstofhandel nauwelijks of niet meer mogelijk zijn.

MOB is daarom voor een forse heffing op stikstofuitstoot per kg vergunde uitgestoten stikstof voor alle bedrijven, zowel industrie als agrarisch. Bedrijven moeten dus geen rechten krijgen maar heffingen gaan betalen voor de vergunde stikstofuitstoot. Dat zal de uitstoot en depositie van stikstof op natuurgebieden snel kunnnen beperken én Nederland van het stikstofslot afhalen. 

In het verleden is door Nederland een handelssysteem in werking gezet voor NOx-uitstoot. MOB heeft deze handel destijds bij de Raad van State met succes aangevochten. Deze NOx-handel was destijds bedacht met de bedoeling dat Nederlandse bedrijven de emissie-eisen vanuit Europa (toepassing van Best Beschikbare Technieken) zouden kunnen ontduiken. De Raad van State stak daar op verzoek van MOB een stokje voor. Mede als gevolg van deze uitspraken is de stikstofhandel destijds weer stilgelegd en definitief gestopt. De ambtelijke top van het Ministerie van EZ heeft hier kennelijk geen actieve herinnering aan. 

Zie ook hier