Nederland behoort binnen Europa tot de landen met de hoogste luchtverontreiniging c.q. de slechtste luchtkwaliteit. Eveneens bungelt Nederland onderaan als het gaat om waterkwaliteit die ook tot de slechtste van Europa behoort.

Met betrekking tot de haalbaarheid van de KRW-normen in 2027 heeft de Rli ernstige twijfels geuit in een recent uitgebracht rapport. Echter, hierbij wordt stelselmatig vergeten dat er in de KRW ook een verslechteringsverbod zit vanaf 2009 én een inspanningsverplichting tot verbetering vanaf 2015. Waterschappen en NGO’s lijken hier evenmin van op de hoogte.

Nederlandse natuurgebieden (Natura 2000-gebieden maar ook niet-Natura 2000-gebieden) hebben ernstig te lijden onder verzuring, vermesting, te lage grondwaterstanden en pesticiden. Deze stoffen komen ook in grondwater en oppervlaktewater terecht. Naast de Rli hebben ook waterleidingbedrijven recent de alarmbel geluid omdat het steeds lastiger wordt om voldoende schoon drinkwater te leveren. Deels is dit het gevolg van verontreiniging van water in waterwingebieden door de agrarische sector. Zie hier voor een verdere toelichting.

Landbouw belangrijkste oorzaak dat KRW-doelen niet gaan worden hehaald

Van 20 december 2024 dateert de “Tussenevaluatie van de Kaderrichtlijn Water (KRW)”. Hieruit: Ongeveer de helft van de nutriëntenbelasting is afkomstig vanuit de landbouw. De belangrijkste bron is af- en uitspoeling van meststoffen van het land. Daarnaast bereikt agrarische stikstof via depositie uit de lucht ook het water. Dit is niet alleen een knelpunt voor de KRW-doelen: ook de doelen uit de Nitraatrichtlijn die zich richten op het beperken van de agrarische belasting van het grondwater en het voorkomen van eutrofiëring van het oppervlaktewater worden nog niet overal behaald. Het stoppen van de mestderogatie is een goede eerste stap, maar onvoldoende. De nutriënten uitstoot vanuit de landbouw naar lucht en water moet nog fors omlaag de doelen te halen.

  • December 2024 (1)
  • August 2024 (1)
  • June 2024 (2)