MOB spreekt de overheid aan op (1) haar grondwettelijke zorgplicht, en (2) op niet nakomen van verplichtingen Kaderrichtlijn Water
Burgers krijgen PFAS binnen via de lucht, via voedsel en drinkwater. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de Land- en Tuinbouw levert hier een grote, zo niet de grootste, bijdrage aan. Het gaat hier om het jaarlijkse gebruik van tenminste 221.000 kg PFAS bevattende pesticiden.
De hoeveelheid PFAS die gemeten wordt in het drinkwater dat uit het oppervlaktewater wordt gemaakt, overschrijdt de gezondheidskundige veiligheidsnorm. Dit brengt de gezondheid van kwetsbare groepen zoals baby’s, jonge kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem ernstig in gevaar.
Deze informatie is al vanaf 2021 bekend, maar wordt tot op heden weinig ruchtbaarheid aan gegeven door de verantwoordelijke overheden.
We hebben nu te maken met een wettelijke norm die is ingehaald door de realiteit. Daarom is het belangrijk voor de volksgezondheid, dat de Nederlandse overheid nu handelt naar de nieuwe gezondheidskundige inzichten. De huidige wettelijke norm biedt onvoldoende bescherming tegen toxicologische effecten van PFAS in drinkwater op de gezondheid van de mens. Drinkwater uit oppervlaktewater is feitelijk vergiftigd met PFAS.
PFAS is in verband gebracht met talloze schadelijke effecten op de gezondheid: kanker, verminderd immuunsysteem, diabetes, nierfalen en een grotere kans op hartfalen door verhoogd cholesterol. We zien nog geen acties die tot oplossing van dit grote probleem moeten leiden. De overheid heeft te weinig zicht op de bronnen van PFAS, de verspreiding en de oorzaken van deze verspreiding
MOB heeft de Nederlandse overheid daarom, middels een brief mede op grond van de grondwettelijke zorgplicht uit artikel 21 en 22, verzocht om de huidige drinkwaternorm aan te scherpen en af te stemmen op de gezondheidskundige norm die aansluit bij de huidige wetenschappelijke inzichten.
Ook verzoekt MOB om een eerste bijzonder effectieve maatregel te treffen door het volledig verbieden van het gebruik van PFAS in de land- en tuinbouw die jaarlijks tenminste 221.000 kg PFAS bevattende pesticiden aanwendt. Deze vergiftiging van mens en milieu dient zo snel mogelijk te stoppen.
Zie onze brief aan het kabinet met verzoeken tot (1) aanscherpen drinkwaternorm PFAS om de volksgezondheid te beschermen, en (2) op zo kort mogelijke termijn verbieden van PFAS in bestrijdingsmiddelen en kunstmest.