Inspectie Leefomgeving en Transport waarschuwt voor gevolgen slechte waterkwaliteit
Ons grond- en oppervlaktewater bevat teveel meststoffen, bestrijdingsmiddelen, PFAS, medicijnresten, microplastics en andere schadelijke stoffen.
Nederland behoort binnen Europa tot de landen met de hoogste luchtverontreiniging c.q. de slechtste luchtkwaliteit. Eveneens bungelt Nederland onderaan als het gaat om waterkwaliteit die ook tot de slechtste van Europa behoort.
Met betrekking tot de haalbaarheid van de KRW-normen in 2027 heeft de Rli ernstige twijfels geuit in een recent uitgebracht rapport. Echter, hierbij wordt stelselmatig vergeten dat er in de KRW ook een verslechteringsverbod zit vanaf 2009 én een inspanningsverplichting tot verbetering vanaf 2015. Waterschappen en NGO’s lijken hier evenmin van op de hoogte.
Nederlandse natuurgebieden (Natura 2000-gebieden maar ook niet-Natura 2000-gebieden) hebben ernstig te lijden onder verzuring, vermesting, te lage grondwaterstanden en pesticiden. Deze stoffen komen ook in grondwater en oppervlaktewater terecht. Naast de Rli hebben ook waterleidingbedrijven recent de alarmbel geluid omdat het steeds lastiger wordt om voldoende schoon drinkwater te leveren. Deels is dit het gevolg van verontreiniging van water in waterwingebieden door de agrarische sector. Zie hier voor een verdere toelichting.
Ons grond- en oppervlaktewater bevat teveel meststoffen, bestrijdingsmiddelen, PFAS, medicijnresten, microplastics en andere schadelijke stoffen.
Het Nederlandse water behoort tot het slechtste in Europa. Met de deadline van de Kaderrichtlijn Water van 2027 in zicht groeit de bezorgdheid ook onder het bedrijfsleven. Deze Europese milieuwetgeving, die nota bene dateert van het jaar 2000, heeft betrekking op meer dan zevenhonderd waterlichamen in Nederland. Vrijwel geen enkel Nederlands waterlichaam voldoet aan de Europese normen. Gaan we dit tijdig oplossen? MOB verwacht het niet.